“METAPUNKS” — First Collection of Inter-Planetary Cosmos [GREEK].
Read the English version here.
Ο Κόσμος του “Metaverse”.
Οι έννοιες του πολιτισμού και της τεχνολογίας αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της ανθρώπινης εξέλιξης και συνυφαίνονται ορθά με την αμφισβήτηση του παλιού και την πρωτοβουλία της καινοτομίας, με ή χωρίς τα ανθρώπινα πάθη ως βασική παράμετρο. Ο άνθρωπος έφτασε στις τεχνολογικές επαναστάσεις έχοντας ως βασικό γνώμονα τη διευκόλυνση επιτέλεσης ενός έργου και ακολούθως τη διευκόλυνση της καθημερινότητας, έτσι ώστε να ορίζουμε τον πολιτισμό ως τα υλικά και τα τεχνολογικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας. Οι εποχές δημιουργούν κουλτούρες, μόδες , τάσεις και κυρίως νέα σκεπτικά που μας θέτουν να εκτοξεύουμε την αντίληψη μας στο εγγύς ή μακρινό μέλλον, έχοντας ως κοντινότερα και αποτελεσματικότερα εργαλεία την ανθρώπινη σκέψη και αμφισβήτηση αλλά και την ορθή τεχνολογική χρήση. Αυτή η ψηφιακή οιστρηλασία δαμάζει την πραγματικότητα και της δίνει πραγματική ουσία, είτε εμείς την αντιλαμβανόμαστε είτε όχι. Η ψηφιοποίηση της πραγματικότητας αρχίζει από αμυδρή να γίνεται υπερβολικά αντιληπτή σε σημείο που ο αυτοματισμός και οι παράλληλες τεχνολογικές επαναστάσεις να μην προλαβαίνουν τις εξελίξεις και το ανθρώπινο γένος. Αυτό , λοιπόν, έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται σε μια ψηφιακή, ή κβαντική θα έλεγε κανείς, μήτρα οι Metapunks ένεκα της τεχνολογικής πανσπερμίας που προκαλεί το ίδιο το αυτοφυές Metaverse. Εάν η ανθρωπότητα ενυπάρχει στο καθεστώς του σπειροειδούς χρόνου, το οποίο αποσαφηνίζει πως στην γραμμή του χρόνου υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτισμικές και τεχνολογικές τομές που την προοδεύουν, τότε οι Metapunks κρίνουν και ορίζουν την πραγματικότητα δαμάζοντας τον χρόνο ψηφιοποιώντας τον και κάνουν αναθεωρήσεις για αυτήν στην ψηφιακή τους Εδέμ.
Ωστόσο, κανείς δεν ξέρει αν το κάνουν για εμάς ή για τους εαυτούς τους. Αν έχουν επιλύσει την ηθική σε προγραμματιστικό περιβάλλον , αν έχουν δημιουργήσει έναν αδιάσειστο αλγόριθμο στη νομοθεσία, αν δηλαδή έχουν βρει μια ανθρώπινη ψηφιακή τεχνοκρατία στην οποία τα προβλήματα τους έχουν επιλυθεί και αυτή τη στιγμή μέσα από το ψηφιακό τους τηλεσκόπιο μεριμνούν για τη δική μας πραγματικότητα ή την χρησιμοποιούν προς αποφυγή. Αυτά που μπορούμε να εικάζουμε είναι τα καθήκοντα εκείνων των Metapunks που αφοσιώνονται είτε στην αμφισβήτηση της πραγματικότητας μας και τη σύσταση της κοινωνίας τους στα σφάλματα μας είτε στην ουτοπία που έχουν αποκτήσει και νοιάζονται ανιδιοτελώς για εμάς.
Η Συλλογή των “Metapunks”.
- The Prince I. Ο ενορχηστρωτής αυτής της ψηφιακής ουτοπίας είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση καθώς έχει επιλέξει ο ίδιος τον ευγενή αυτόν τίτλο ενώ ταυτόχρονα ο ίδιος τον αποκηρύττει καθώς ανήκει στις δικές μας ασταθείς κοινωνίες και στο όνομα του έχει χυθεί πολύ αίμα, αδίκως και μη. Αποτελεί τον πρώτο και τον τελευταίο τροχό της αμάξης καθώς είναι εκείνος που θέτει σε εφαρμογή τις μελέτες αμφισβήτησης της πραγματικότητας ενώ συνάμα προσπαθεί να ενστερνιστεί τα ανθρώπινα πάθη, να τα μεταφράσει με έναν αλώβητο ψηφιακό τρόπο και να τα εφαρμόσει δεόντως. Αρκετές φορές φαίνεται να χάνεται στον εαυτό του
- The Prince II.
- Τhe Garden Keeper. Σπείρει τα πάθη της πραγματικότητας και θερίζει τα γινόμενα βλαστάρια που προσκομίζει το γόνιμο Metaverse. Ξεριζώνει τα απομεινάρια της παρασιτικής πραγματικότητας και σταχυολογεί εκείνα που αξίζουν με τα κατάλληλα υλικοτεχνικά εργαλεία. Είναι πάντα σιωπηλός διότι φοβάται πως αν μιλήσει θα αλλοιώσει τη σοδειά του αρνητικά, προς τη λαθεμένη ανθρώπινη ροπή.
- The Alchemist. Επεξεργάζεται με προσήλωση και ζήλο τις αλχημείες της πραγματικότητας με τη δέουσα τεχνολογία που του δίνεται. Επιδιώκει τη μη σύγχυση λογικής και συναισθήματος , πρέπει και μη , είναι και φαίνεσθαι, σωστού και λάθους. Η ψηφιακή-χημική επεξεργασία του πρέπει να είναι πάντοτε επιτυχής και δίχως λάθη καθώς η ανθρώπινη πραγματικότητα περικλείεται από λάθη και η πορεία της καθορίζεται δυστυχώς δεν καθορίζεται ως επί το πλείστον από αυτά.
- The Wanderer. Ταξιδεύει, βολιδοσκοπεί και συλλέγει παραδείγματα από την κτηθείσα πραγματικότητα ενώ πολλές φορές επηρεάζεται η ιδιοσυγκρασία του από αυτά θέλοντας και μη. Κατέχει έναν αρκετά ριψοκίνδυνο ρόλο καθώς μπορεί να θεωρήσει το ανθρώπινο πάθος δικαιολογημένο στην πραγματικότητα και να μην επιτελέσει αντικειμενικά τη δουλειά του που βασίζεται σε έναν τεχνοκρατικό αλγόριθμο.
- The Abnormal. Ένας Metapunk που οικειοθελώς έχει τεθεί για ένα αξιοσημείωτο χρονικό διάστημα με τις αφύσικες τάσεις της πραγματικότητας και ο ρόλος του είναι να συνιστά αντικείμενο μελέτης των υπολοίπων Metapunks που δεν κλίνουν στην ανθρώπινη πραγματικότητα και ο ίδιος, καταληκτικά, να συνειδητοποιήσει την αλλόκοτη φύση του.
- Τhe Maverick. Θεωρείται ιδιαίτερο παράδειγμα Metapunk επειδή προσπαθεί συνεχόμενα να μεγεθύνει και να μικρύνει, να κλίνει και να αποκλίνει, να δρα και να αδρανεί από την προκαθορισμένη πραγματικότητα έχοντας ως αποτέλεσμα την απρόσκοπτη μελέτη του με ιδιαίτερη προσοχή. Πολλές φορές τα τεχνολογικά μέσα δεν τον επηρεάζουν αλλά στο τέλος η τεχνοκρατία τον διαβάλλει.
- The Nefarious. Η πραγματικότητα για να γίνει βιώσιμη πρέπει να εμπεριέχει νόμους που να την περιχαρακώνουν, ωστόσο εδώ παρατηρείται η έκφανση της ανομίας στο ζενίθ της και οι παραφυάδες που μπορεί και δημιουργεί στην πραγματικότητα. Ένας αρκετά επικίνδυνος Metapunk που πρέπει να μελετάται έχοντας έντονο αίσθημα του δικαίου και της λογικής με τα ανάλογα υλικοτεχνικά εργαλεία.
- The Sinner. Ένα συνοθύλευμα των ανθρώπινων παθών και αμαρτιών απαρτίζει τον προκείμενο Metapunk , λαμβάνοντας ως παράγοντα τη θρησκευτική ηθική πραγματικότητα αλλά και την ευρύτερη έννοια απόκλισης από το ευ ζην. Υπό τις συνθήκες της προκαθορισμένης πραγματικότητας ο συγκεκριμένος θα ήταν ένα κολασμένο πλάσμα αλλά με την πρέπουσα ψηφιακή παρέμβαση η προκείμενη υπόθεση ελέγχεται και μονάχα μελετάται.
- The Vibrance. Η ουσία ύπαρξης αυτού του Metapunk δικαιολογεί την ύπαρξη όλων των υπόλοιπων. Χωρίς αυτόν δεν υπάρχει η τεχνολογική ικανότητα αλλά και η ζωντάνια για αμφισβήτηση της πραγματικότητας. Κρατάει συνέχεια σε έλλογη κατάσταση τους ασυνήθιστους, εγγύς στην ανθρώπινη πραγματικότητα, Metapunks ενώ τροφοδοτεί απρόσκοπτα την ανάγκη ύπαρξης του Metaverse.
Ο Καλλιτέχνης: Παναγιώτης Αρχοντής
Η Ψηφιακή Γκαλερί: Inter-Planetary Cosmos